Kaj je klinična somatika?

S klinično somatiko varno, nežno, razumsko in dolgoročno skušamo odpraviti kronične bolečine. To je izobraževalni proces, z njim mišico 'prekvalificiramo' ter zavestno spremenimo svoje gibanje. Je aktivna, ne pasivna terapija, je uspešen način čutno-gibalne vadbe, ki nas nauči odpraviti vzroke večine kroničnih bolečin v mišicah. Klinično somatsko izobraževanje je proces, ki širi razpon našega zavedanja in svobodne volje.

Klinična somatika (iz lat. Clinice, znanost o zdravljenju ležečih, ter gr. (Sôma, telo) je preučevanje some, pri čemer soma ni le to, kako sami v prvi osebi dojemamo svoje telo, temveč tudi to, kako ga nadzorujemo. Soma je skupek čutno-gibalnih funkcij, od katerih so nekatere zavestne in hotene (delujejo pod vplivom naše volje) ter smo se jih naučili, druge pa so tiste, ki smo se jih naučili kot otroci, pa nato nanje 'pozabili'.

Za začetnika klinične somatike velja Moshe Feldenkrais, uporabljali in utemeljevali pa so jo še Elsa Gindler, F. Mathias Alexander, Gerda Alexander in Thomas Hanna. Klinično somatiko uporablja množica sodobnih terapevtov. Tehnike klinično somatskega izobraževanja, ki jih poučujejo ti terapevti, so primerne za odpravo vseh oblik senzorno-motorične amnezije, vključno s paralizo.

Zakaj so naše mišice zakrčene?

Vzrok za stanje kronično napetih mišic je senzorno-motorična amnezija, ki se razvije kot posledica poškodb, navad in izpostavljenosti stresu. Mišice so se v stanju senzorno-motorične amnezije navadile biti napete in take nato tudi ostanejo, ne glede na to, kako jih poskušamo sproščati. Običajno dolgoročno ne pomagajo niti raztezanje, masaža, kiropraktika ali tablete proti bolečinam. Če želimo težave odpraviti, moramo mišice, ki so se naučile biti napete, naučiti, kako naj se sprostijo.

Klinična somatika išče rešitve za neprekinjeno stanje mišične napetosti v naših možganih oziroma živčnem sistemu in njunem nadzoru nad mišicami in gibanjem. Možgani v primerih senzorno-motorične amnezije preprosto pozabijo, kako zakrčeno mišico sproti sprostiti. Možgane in mišice je treba ponovno naučiti odpravljanja bolečin. Le neboleče mišice omogočajo lahkotno in pravilno gibanje.

Medtem ko z večino metodami za lajšanje bolečin skušamo odpraviti bolečino na posameznem delu telesa (vrat, kolki, hrbet …), klinična somatika razume, da je bolečina v telesu le sestavni del širšega vzorca mišične disfunkcije.

Ti vzorci odsevajo naše značilne odzive na stres, ki po navadi vključujejo (za)krčenje mišic. Senzorno-motorična amnezija ali čutno-gibalna amnezija in disfunkcije, ki jih ta povzroča, se manifestirajo v treh posebnih celostnih vzorcih gibanja, ki jih imenujemo refleks zelene luči (pojdi naprej!), refleks rdeče luči (stoj, pojdi nazaj!) in refleks travme (posledica poškodb).

Težave, pri katerih si lahko pomagamo s klinično somatiko

Klinična somatika je nadvse učinkovita pri lajšanju kroničnih bolečin. S somatskimi vajami si lahko pomagamo pri glavobolu, bolečinah v sklepih in mišicah, v vratu, ramenih in hrbtu ter pri išiasu. Vaje klinične somatike blažijo ali odpravljajo bolečine v kolkih, kolenih in stopalih. Pomagajo nam uravnati slabo držo in odpraviti bolečine, ki so posledica nesreč in poškodb vratnih vretenc ter ponavljajočih gibov, z njimi se učinkovito spopademo z dihalnimi težavami in s sindromom zamrznjene rame.

Tekst pripravil Aleš Ernst, učitelj klinične somatike, učitelj AEQ metode (aeq.si)

V našem centru učimo osnovne somatske vaje po Thomasu Hanni, katere pogosto vključimo tudi v same manualne terapije. Tovrstvno kombinirano terapijo najbolj priporočamo.