V zadnjem času vse bolj priljubljena prehrana je prehrana z nizkim vnosom ogljikovih hidratov. Med najbolj poznanimi so vsekakor Atkinsonova dieta, Paleo dieta, LCHF dieta (low carb high fat) ter ketogena dieta. Kljub temu, da tovrstno prehranjevanje poznamo že več kot 100 let, se v zadnjem času zanimanje zanjo ponovno povečuje, tako v praktičnem kot znanstvenem okviru.


Kljub mnogim prednostim, ki jih prehranjevanje z nizkim vnosom ogljikovih hidratov lahko prinese, je potrebno dobro razumevanje principov takšnega prehranjevanja in predvsem kako pravilna modifikacija na posameznika dejansko izgleda. Žal se vse prepogosto LCHF prehrana smatra kot najboljša za prav vse ljudi. Razumeti je potrebno, da veliko zahodnega sveta živi pod velikim stresom, v porušenem hormonskem ravnovesju, neravnovesju kortizola oziroma z izgorelo nadledvično žlezo ipd., kar je nujno potrebno upoštevati pri načrtovanju prehrane. Zaradi neupoštevanja specifike individuma lahko z LCHF prehrano posamezniku celo »škodimo«! Preveliko posploševanje tako pomeni veliko težav za določene posameznike.

Ob pravilni zasnovi pa imata LCHF ali ketogena dieta lahko veliko pozitivnih učinkov na zdravje, med drugim:

- uravnava/pomiritev apetita

- izguba trebušne maščobe

- znižanje ravni trigliceridov v krvi

- povišanje ravni HDL lipoproteinov (dobrega holesterola) v krvi

- znižanje krvnega sladkorja in ravni inzulina, z velikim izboljšanjem pri diabetesu tipa 2

- znižanje krvnega tlaka

- izboljšanje koncentracije in mentalne delovnosti

- najboljše zdravljenje presnovnega sindroma

- izboljšanje vzorca LDL lipoproteinov (velikost in število)

- izguba telesne teže brez nižanja kaloričnega vnosa in z dolgotrajnim učinkom

Prav zadnji napisani pozitivni učinek se vse preveč poudarja v povezavi z LCHF prehrano. Kljub dejstvu, da za mnogo posameznikov LCHF prehranjevanje res prinaša kvalitetno in dolgotrajno izgubo telesne teže, menim, da so vse ostale prednosti veliko pomembnejše. Omejevanje na zgolj izgubo telesne teže namreč vse prepogosto vodi k kratkoročnosti in množični »zlorabi« LCHF prehranjevanja. Vse preveč se posplošujejo prehranske smernice na prav vsakogar, brez temeljne izobraženosti. Rezultat tega so nezadovoljni posamezniki, ki doživijo neprijetne izkušnje, ali se jim zdravje ter počutje celo bistveno poslabša.

S strokovnim nadzorom pa lahko LCHF prehranjevanje razširimo na ketogeno dieto, torej prehrano, kjer spodbudimo telo, da začne proizvajati ketonska telesa, ki so tako kot krvni sladkor gorivo za delovanje vseh procesov v telesu. Znanost čedalje bolj ugotavlja ogromno pozitivnih vplivov ketonskih teles na organizem, tako zdrav kot v bolezenskem stanju. Med drugim na:

- več vrst raka

- sladkorno bolezen tipa 1 in 2

- epilepsijo

- avtizem

- demenco

- Alzheimerjevo in Parkinsonovo bolezen

- akne

- sindrom policističnih jajčnikov

- kronična vnetna stanja ipd.

Za dosego stanja, kjer ketonska telesa predstavljajo glavni vir energije za celotno telo, je potrebno strokovno in načrtno spremljanje prehrane posameznika ob hkratnem merjenju ketonskih teles v krvi.

V našem centru vam nudimo pomoč pri začetku LCHF prehranjevanja, spremljanje, ter merjenje ketonskih teles v krvi za doseganje najboljšega učinka tovrstne prehrane.